Museokoulu

Iso luokkahuone. Huone ja esineistö on säilynyt hyvin alkuperäisasussaan. Huoneessa on nähtävillä eri-ikäisiä pulpetteja, tuoleja ja opetusvälineistöä. Takaseinällä on Suomen tasavallan presidenttien muotokuvat Kekkoseen asti sekä kuvia koulun ensimmäisistä opettajista. Vanhin harmooni luokan edessä on valmistettu Yhdysvaltain Vermontissa vuonna 1879. Räisälä-museosta on luokkahuoneeseen sijoitettuna evakkomatkan tehnyt Räisälän nuorisoseuran harmooni. Huoneessa pidetään erilaisia kokouksia, luentoja ja musiikkitapahtumia. Huoneen keskellä istuva mustavalkoinen olento on museokoira Reima.

Kuva:Jaakko Ojala

Museokoulun eteinen. Vuonna 2017 eteisessä oli Merja Mikkolan vuosikalenteripyyheliinojen näyttely, vanhin vuodelta 1966.

Kuva: Jaakko Ojala

Museokoulun kutojien huone. Kutojat käyttävät tilanaan koulun pienempää luokkaa. Koululla saa kutoa puolivuotisella kausimaksulla (kevät/syksy). Kutojat sopivat loimien käytöstä keskenään.

Kuva:Jaakko Ojala

Museokoulun pohjoisen päädyn kolme huonetta (kaksi huonetta ja keittiö sekä wc) olivat koulun toimiessa opettajien asuinkäytössä. Koulutoiminnan lakattua huoneet olivat kutojien valtakuntaa, kunnes 2016 tilat kalustettiin uuteen käyttöön. Huoneissa pidetään erilaisia tilaisuuksia, kokouksia ja kursseja. Tila on myös vuokrattavissa pieniin yksityistilaisuuksiin (15-20 henkeä).

Museokoulun olohuone. Etummainen huone opettajan huoneisopäädystä on nykyään sohvien, lehtien ja kirjojen valtakuntaa.

Kuva: Jaakko Ojala

Museokoulun opettajanhuoneiston taimmainen huone. Huone on mukava askartelu, kokous- ja kahvitteluhuone. Keittiö on aivan tämän huoneen vieressä.

Kuva: Jaakko Ojala

Keltainen rakennus. Rompetori on nykyisin vanhassa poikien puukäsityöluokassa.

1980-luvulla päätyhuoneessa ja keittiötilassa oli nuorisotila.

Kuva: Jaakko Ojala

Suutarinverstas keltaisessa rakennuksessa. Esineistö kuului Kepolassa toimineelle suutarille Pauli Mattilalle. Esineistön luovutti Köyliö-seuran vaalittavaksi suutarin perikunta. Museokoira Reima tarkastaa, onko nurkissa esineistölle vahingollisia hiiriä.

Kuva: Jaakko Ojala

Maatalousesineiden kokoelma keltaisessa rakennuksessa. Kokoelman kartuttaminen aloitettiin 1920-1930-luvuilla silloisten koulun opettajien Kovasten toimesta. Näissä huoneissa ovat asuneet mm. kunnan kätilö ja myöhemmin naisopettajat, kun koulu muutettiin miesopettajajohtoiseksi. 1940-luvulla tilassa toimi myös Kansanhuolto.

Kuva:Jaakko Ojala

Keltaisen rakennuksen eteinen. Eteisessä on mm. kotikäyttöisiä myllynkiviä ja vanha kutomakone. Keltaisen rakennuksen tämän päädyn tapetoinnit ja sähkövedot ovat noin 1920-luvulta (sähköistys ei enää käytössä).

Kuva: Jaakko Ojala

Suutarinverstaan huoneen takaosassa on pulpetteja ja vanha kaappi. Kakluunin ruskeat laatat arvellaan olevan yttiläläisiä.

TERVETULOA MUSEOKOULULLE !